Mässans höjdpunkt var ändå Ölskola3. Micke, Martin och jag lyckades efter det sedvanliga strulet med organisationen (dvs ingen visste när, var eller hur skolan skulle äga rum) att få ett ganska långt föredrag om öltillverkning. Visserligen var nivån mer i linje för den som funderar på att starta eget bryggeri eller tävla i öltillverkning. Men ändå var det en upplevelse att få förståelse för hur viktigt vattnet är för öltillverkningen och vad man kan göra för att få rätt pH och rätt hårdhet för den typ av öl man tänker brygga. Vidare talades det om typer av korn och den malt man gör av kornet. Vi fick veta och räkna på hur mycket humle man behöver och diskuterade när man bör tillsätta den. På det hela taget tycker jag att "kursen" var väldigt seriös och jag kan rekommendera en av deras längre kurser för alla som vill syssla med ölbryggande. Föredragshållarna bedriver både ett eget bryggeri, Darwinbrewery, och ett labb som testar vatten och öl, Brewlab.
Som vanligt på ölmässan så köper man en massa praliner och whisky. Jag provade ett prov från Mackmyra som var lagrad 2,5 år på svensk ek, en 15årig Laphroig och en Jack Daniels single barrel.
Roligaste incidenten var ändå när vi gick till restaurangen och där konstaterade att maten verkade vara rätt dyr. Bartendern visade då upp "pubmenyn" man kunde beställa i baren. Micke yttrar då de bevingade orden "Pizzan, är den en sådan där fryst som ni värmer i micron?" Bartendern ser lite förnärmad ut: "Nej, den gör vi själva". "Ok", säger Micke, "Hur stora är dom? behöver man två för att bli mätt?" (Kocken som står några meter bakom bartendern nickar med stora rörelser). "Det beror på hur hungrig man är" svarar bartendern diplomatiskt.
Pizzan var tydligen både god och liten för Micke beställde en tredje en stund senare.
Senare under kvällen dök Mattias och Christian upp och vi ägnade en stor del av kvällen åt att prata om en mängd olika ämnen (och så klart att fotografera =)

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar